Vakjargon kan voor problemen zorgen

Vakjargon

Wanneer je een brief van de gemeente of een andere instantie hebt ontvangen, dan kan het voorkomen dat je de brief lastig te lezen vindt. Dit kan komen door het vakjargon wat er gebruikt wordt in de brief. Vakjargon is taalgebruik binnen een bepaalde beroepsgroep of vakgebied wat dusdanig specifiek op het beroep of de branche is gericht, dat buitenstaanders de woorden of uitdrukkingen binnen dit jargon moeilijk kunnen begrijpen. Dit is niet iets om je voor te schamen omdat heel veel mensen hier moeite mee hebben. Het kan zelfs voorkomen dat mensen in de problemen komen door dit 'vakjargon' omdat 

 

ze niets van de brief snappen. Mensen weten niet welke actie ze moeten ondernemen.  Inmiddels zijn sommige bedrijven begonnen om de brieven en mailtjes die ze versturen te herschrijven. Ze passen de lastig te lezen brieven met veel vakjargon aan naar makkelijker te begrijpen teksten. Toch blijkt het in het algemeen heel moeilijk te zijn voor bedrijven en instanties om een simpele brief op te stellen die door iedereen begrepen wordt. Het kan dan ook zijn dat je hulp nodig hebt bij het lezen van zo'n brief. Of in het andere geval, dat je hulp nodig hebt bij het schrijven van de brief.

Dit is niets om je voor te schamen omdat er heel veel mensen zijn dit dit moeilijk vinden. Het kan zelfs gebeuren dat mensen in de problemen komen door dit 'vakjargon' .

onbegrijpelijke teksten

Eenmaal de brief ontleed

wanneer je eenmaal de brief ontleed hebt kan het zo zijn dat je het niet eens bent met de inhoud van de brief. Maar hoe communiceer je met een bedrijf of instantie die op een hele andere golflengte zit dan jij? Misschien heb je het gevoel dat je dom bent of dat de afzender van de brief ontoegankelijk is. Dat is natuurlijk niet het geval, maar het is absoluut een drempel voor mensen om te reageren.

De Schrijverije Veeningen begrijpt dat als geen ander en kan jou hierbij helpen. Met De Schrijverije Veeningen kun je gewoon communiceren op de manier die jij het prettigste vindt. Wij schrijven het bezwaar in 'normaal Nederlands' en daar waar nodig gebruiken wij het jargon waar de afzender om vraagt.

Wanneer je de brief echt niet snapt

Het kan ook zijn dat je de brief gewoon echt niet snapt door de vele moeilijke woorden en lange zinnen. Raak dan niet in paniek, maar neem in dat geval ook contact met ons op. Wij zullen vaak gratis en zonder verplichtingen naar elkaar toe de brief in duidelijke taal aan je uitleggen. Hierna weet jij wat de afzender van jou wil en kun jij daar actie op ondernemen.

vraagtekens

Maak tijdig je bezwaar 

Wanneer je het niet eens bent met de inhoud van de brief kun je daar bezwaar tegen maken of beroep tegen indienen. Vaak loont het om daar even goed de tijd voor te nemen. Doe dit echter wel binnen de termijn die de instantie je gegeven heeft, want wanneer je te laat bent wordt het bezwaar in bijna alle gevallen afgewezen. Kom je er achter dat je net te laat bent, maar ben je het echt niet eens met een besluit? Neem dan toch even contact op met De Schrijverije Veeningen. Wellicht zit er in de wet nog een mogelijkheid waardoor je toch nog het bezwaar kan indienen en waardoor je bezwaar toch nog behandeld zal worden.

Wanneer jij het bezwaar door De Schrijverije Veeningen laat schrijven, dan weet je 100% zeker dat je een juridisch onderbouwd bezwaar kunt opsturen.

Schrijven van spoedbezwaren

Het gebeurt regelmatig dat De Schrijverije Veeningen een verzoek krijg om een bezwaar te schrijven, terwijl de termijn om bezwaar te maken al binnen afzienbare tijd afloopt. Ook dit kan te maken hebben met de taal waarin de verzendende organisatie schrijft. Het kan dus altijd voorkomen dat een bezwaar op het laatste moment nog geschreven moet worden. De Schrijverije Veeningen is gespecialiseerd in het schrijven van spoedbezwaren. Vaak kan een spoedbezwaar nog op dezelfde dag geschreven en afgeleverd worden. Wanneer er in jargon geschreven moet worden, dan zal De Schrijverije Veeningen hier altijd rekening mee houden. 

Aanleveren gegevens

De Schrijverije Veeningen kan alleen een goed en inhoudelijk bezwaar voor je schrijven wanneer alle informatie bekend is. Het aanleveren van alle gegevens waarom gevraagd wordt is dan ook erg belangrijk. Wanneer jij het bezwaar door De Schrijverije Veeningen laat schrijven, dan weet je 100% zeker dat je een goed juridisch onderbouwd bezwaar kunt opsturen naar de desbetreffende instantie. Uiteraard is het aan de instantie zelf of ze in het bezwaar meegaan of niet. Hoe beter het bezwaar onderbouwd is, des te groter de kans is dat het bezwaar goedgekeurd wordt. Dit noemen de instanties, 'ontvankelijk verklaren.' 

Vrijblijvend contact

Zit je in een situatie waarin je het moeilijk vindt om contact op te nemen met een instantie of om een bezwaar te schrijven? Geen paniek. De Schrijverije Veeningen is er om je te helpen. Neem contact met ons op en geef ons aan waarmee jij geholpen wil worden. Wil je dat we het bezwaar alleen maar op spelfouten controleren? Of wil je het ook op de inhoud laten nakijken? Of misschien wil je dat wij het hele bezwaar voor je schrijven? Geen probleem. De schrijverij Veeningen doet het voor je!  

hand geschreven brief

Herschrijven zakelijke brieven

Heb je na het lezen van dit blog het idee dat jouw zakelijke brieven teveel vakjargon bevatten en misschien te moeilijk zijn voor jouw doelgroep? Dan kan het lonen om de brieven die je verstuurt te herschrijven. Dit kun je uiteraard zelf doen, maar wanneer je dat lastig vindt of je hebt er geen tijd voor, dan kun je dat ook uitbesteden aan De Schrijverije Veeningen. De Schrijverije Veeningen verplaatst zich in jouw doelgroep  en herschrijft vanuit dat perspectief jouw brieven. Zo weet je zeker dat de brief gelezen en begrepen wordt en dat jouw boodschap goed overkomt.

Stuur ons een berichtje, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.  

Richard Mulder | De Schrijverije Veeningen

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Wat vond jij van deze blog? Laat het ons weten!

Volg ons op LinkedIn en Twitter


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.