Wat als je een dagvaarding hebt ontvangen

Een Dagvaarding

De deurbel gaat. Je loopt naar de deur en doet open. Daar staat een gerechtsdeurwaarder met een dagvaarding. Een dagvaarding voor jou! Het gaat over een huurachterstand en de gerechtsdeurwaarder begint uit te leggen welke papieren hij aan je geeft en waar het over gaat. In de tussentijd denk jij alleen maar: "help, hoe ga ik hier uit komen". De woorden van de gerechtsdeurwaarder komen totaal niet bij je binnen. Je knikt braaf en binnen een minuut is de deurwaarder weer weg. Daar sta je dan, met een dagvaarding in de hand en geen enkel idee wat je nu moet doen. 

brievenbussen

Een heftige en verwarrende ervaring

Komt dit je bekend voor? Voor veel mensen die hiermee te maken hebben of hebben gehad kan een bezoek van een deurwaarder een heftige en verwarrende ervaring zijn. De mensen zeggen wel dat ze het snappen, maar veel mensen hebben grote moeite om echt inhoudelijk te begrijpen wat er eigenlijk gezegd wordt door de gerechtsdeurwaarder en wat er van ze verwacht wordt. Laat staan dat ze naderhand uit een dagvaarding kunnen ontcijferen wat de bedoeling is. Een dagvaarding is over het algemeen een lange brei aan woorden met veel jargon, waar geen touw aan vast te knopen is. Enkel de mensen die juridisch onderlegd zijn, zoals de gerechtsdeurwaarder, een advocaat of een rechter kunnen een dagvaarding echt goed lezen en begrijpen. 

De mensen zeggen wel dat ze het snappen, maar velen hebben grote moeite om echt inhoudelijk te begrijpen wat er eigenlijk gezegd wordt. Laat staan dat ze naderhand uit een dagvaarding kunnen ontcijferen wat de bedoeling is

5 Tips als je een dagvaarding hebt ontvangen van de gerechtsdeurwaarder

  1. Begrijp je het niet? Bel de gerechtsdeurwaarder op en vraag om uitleg
  2. Kijk goed na in je administratie of de vordering klopt. Er kunnen fouten gemaakt zijn. 
  3. Als de vordering klopt, laat de vordering dan niet oplopen maar betaal je lopende verplichtingen
  4. Als de vordering klopt, spreek dan een betalingsregeling af met de gerechtsdeurwaarder
  5. Klopt de vordering niet, maak dan bezwaar en ga naar de zitting toe of stuur je reactie naar de rechtbank toe.

De vijf tips kort uitgelegd

1. Wanneer je een dagvaarding van de gerechtsdeurwaarder hebt ontvangen en je snapt niet wat je moet doen, is het erg verstandig om direct met het deurwaarderskantoor te bellen. Op die manier kan een medewerker je precies vertellen waarom de deurwaarder langs is geweest en wat je moet doen. Maak aantekeningen van het gesprek en vraag of ze het gesprek kort aan je willen bevestigen via de e-mail. Snap je het na het telefoontje nog niet, neem dan contact op met De Schrijverije Veeningen.

Bellen

Maak aantekeningen van het gesprek en vraag of ze het gesprek kort aan je willen bevestigen via de e-mail

2. Nu je weet waar de dagvaarding over gaat, is het aan jou om uit te zoeken of de vordering ook echt klopt. De deurwaarder moet in ieder geval altijd een specificatie van de vordering samen met een dagvaarding aan je afgeven. In dit voorbeeld is er een huurachterstand. Je kunt dan goed via de specificatie nagaan of jouw betalingen inderdaad niet gedaan zijn of wel. Wanneer je hier niet uit komt moet je hulp inschakelen, omdat je anders wellicht verder in de problemen komt. Heb je niemand waar je naar toe kunt voor hulp kun je bij De Schrijverije Veeningen terecht. 

De deurwaarder moet altijd een specificatie van de vordering samen met een dagvaarding aan je afgeven

ontruiming

3. Je hebt de betalingen goed kunnen nakijken en je komt er achter dat de vordering klopt. Het slimste wat je kunt doen is om vanaf nu, direct weer de huur aan jouw verhuurder te gaan betalen, zodat de huurachterstand niet verder oploopt. Hoe meer huurachterstand er is, des te makkelijker zal de rechter akkoord geven om jou uit huis te laten zetten. Voor het bedrag wat nu openstaat bij de gerechtsdeurwaarder moet je een regeling treffen. 

Het slimste wat je kunt doen is om vanaf nu direct weer de huur aan jouw verhuurder te gaan betalen, zodat de huurachterstand niet verder oploopt

4. Omdat de gerechtsdeurwaarder al langs is geweest met een dagvaarding en je heeft opgeroepen om op de zitting bij de rechtbank te verschijnen, zal de gerechtsdeurwaarder waarschijnlijk geen regeling meer met je willen treffen. De deurwaarder zal zeggen dat je het vonnis af moet wachten. Dit betekent dat de zitting door zal gaan en dat er hoge kosten bij zullen komen die jij uiteindelijk zal moeten betalen. Verder zal de rechter wanneer je niet betaalt, in de meest gevallen de huurovereenkomst ontbinden en aangeven dat je de woning moet verlaten. Ondanks dat de gerechtsdeurwaarder niet verplicht is om een regeling met je te treffen, mogen ze de betalingen die jij doet niet weigeren. Je kunt dus een aantal dingen doen. 

  • Je betaalt de gehele vordering in 1 keer zodat de zitting bij de rechtbank niet door kan gaan. 
  • Je betaalt wat je kunt missen zodat de vordering lager wordt ondanks dat je geen regeling mag treffen met de gerechtsdeurwaarder. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de hoogte van het griffierecht en op de uitspraak of je wel of niet de woning moet gaan verlaten. Ga ook naar de rechtbank toe en overleg de betaalbewijzen aan de rechter of stuur die op. De gerechtsdeurwaarder is verplicht om jouw betalingen te verminderen op de eis voordat de zitting begint. Dit gebeurt alleen niet altijd, dus is het belangrijk dat jij het ook doorgeeft aan de rechter. Het probleem met een hele kleine deelbetaling is wel dat de rechter alsnog de ontbinding van de overeenkomst en de ontruiming kan uitspreken, omdat een betaling in principe altijd eerst op de kosten in mindering wordt gebracht. Het is dan ook zaak dat je weet wat je betaalt en waarop je betaalt. Een gerichte betaling op de huurschuld kan misschien helpen om de rechter te overtuigen om niet de ontbinding en de ontruiming toe te wijzen.
  • Je betaalt gericht de kosten die open staan en gericht een maand huur. Op die manier blijven er twee maanden huurachterstand open staan. In het algemeen zal de rechter wel een vonnis wijzen, maar met twee maanden huurachterstand zal de rechter niet snel de ontbinding van de huurovereenkomst en de ontruiming van de woning uitspreken. Het is zaak, wanneer je deze keuze maakt om naar de zitting toe te gaan of een onderbouwde schriftelijke reactie naar de rechtbank toe te sturen inclusief de betaalbewijzen. Voor de overige maanden die nog open staan waar je een vonnis voor krijgt treft je een betalingsregeling bij de gerechtsdeurwaarder.
geld

Omdat de deurwaarder al langs is geweest en je heeft opgeroepen voor de zitting, zullen ze geen regeling met je willen treffen. De deurwaarder zal zeggen dat je het vonnis af moet wachten

5. Tijdens het nakijken van de dagvaarding zie je wat je al dacht. Je betalingen zijn gewoon overgemaakt naar de woningbouwvereniging, maar met een verkeerd kenmerk. Je hebt dus wel betaald, maar de woningbouw weet niet van wie het geld afkomstig is. Het is dan natuurlijk zaak dat je jouw betaalbewijzen samen met een brief of e-mail verstuurt naar de gerechtsdeurwaarder of jouw verhuurder. Wanneer de tijd erg kort is, zal je met de betaalbewijzen naar de rechtbank toe moeten gaan om het de rechter uit te leggen. Dit kan ook schriftelijk. Wanneer je schriftelijk reageert naar de rechtbank, bel dan wel altijd even na met de vraag of zij jouw antwoord hebben ontvangen.  Zo voorkom je dat je stukken, die misschien kwijt zijn geraakt nooit bij de rechter terecht komen en de rechter alsnog gewoon een vonnis wijst in jouw nadeel. Je kunt de stukken ook zelf langsbrengen. Je krijgt dan een afgiftebewijs mee van de griffie en weet je zeker dat de stukken goed aankomen. 

Tijdens het nakijken van de dagvaarding zie je wat je al dacht. Je betalingen zijn gewoon overgemaakt naar de woningbouwvereniging, maar met een ander kenmerk

Neem contact op met De Schrijverije Veeningen

Heb je een dagvaarding ontvangen, of kom je er om welke reden dan ook niet uit met de gerechtsdeurwaarder of, heb je het gevoel dat je benadeeld wordt? Maak dan bezwaar! Wanneer je niet precies weet hoe je dat moet doen, neem dan contact op met De Schrijverije Veeningen. Ook voor andere vragen over bijvoorbeeld een dagvaarding kun je contact met ons opnemen. Wij kunnen jou helpen met het schrijven van een bezwaar aan de gerechtsdeurwaarder of met een inhoudelijk antwoord aan de rechtbank. 

kleingeld

Let op:

Wanneer je op bijstandsniveau leeft kun je vermindering van het griffierecht aanvragen. Dan betaal je bij een veroordeling over een bedrag wat meer is dan € 500,00 geen € 236,00 maar een bedrag van € 83,00 aan griffierecht. Ga hiervoor naar: 

https://www.rechtspraak.nl/Naar-de-rechter/Kosten-rechtszaak/Griffierecht/Paginas/Griffierecht-kanton.aspx

Wanneer je grote geldproblemen hebt en je komt er zelf echt niet meer uit, neem dan zo snel mogelijk contact op met de Gemeentelijke Kredietbank in jouw Gemeente. Hoe eerder jij contact met ze opneemt, des te sneller en beter zij jou kunnen helpen!

Richard Mulder | De Schrijverije Veeningen

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Vind je deze blog interessant?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.