Met alleen SEO teksten red je het niet

Wat zijn SEO teksten

Een veelgehoorde vraag en waar ontzettend veel over te vinden is op het internet, is de vraag: "Wat zijn SEO teksten". Laten we beginnen om uit te leggen waar de letters SEO voor staan. Deze letters staan voor Search Engine Optimalization. Het gaat dus over zoekmachine optimalisatie in combinatie met teksten. Nog te vaak zijn er mensen die denken dat wanneer je maar lekker veel en vaak zoekwoorden verstopt in een tekst, dat je dan de heilige graal van SEO te pakken hebt. Dit is niet het geval. Sterker nog, het werkt averechts. 

Nog te vaak zijn er mensen die denken dat wanneer je maar lekker veel en vaak zoekwoorden verstopt in een tekst, dat je dan de heilige graal van SEO te pakken hebt

Stop met alleen SEO teksten

Wanneer je De Schrijverije Veeningen wil inschakelen voor SEO teksten, dan is dat een heel goed idee. Jij zult goede teksten ontvangen, die prettig te lezen zijn en op jouw doelgroep gericht zijn. En ze zullen bijdragen aan een betere positie door Google. Maar een ding moet duidelijk zijn. Stop met alleen SEO teksten te gebruiken voor je website. Wanneer je in de top drie van Google wil komen te staan met jouw bedrijf, is er veel meer nodig dan alleen een paar teksten die goed in elkaar steken.

Niet voor Google

Google gebruikt namelijk niet alleen teksten, maar nog eens zo'n 200 andere factoren die wij niet allemaal kennen, om je webpagina te ranken. Teksten op een website zijn daar dus een onderdeel van. Wanneer je zelf goed kan schrijven en je kent de basis van het schrijven van SEO een beetje, dan hoef je De Schrijverije Veeningen in principe echt niet in te schakelen. Al zijn er natuurlijk wel een aantal regels waarvoor geldt, dat het belangrijk wordt geacht wanneer je daar aan voldoet. Ook wanneer je wil dat wij enorme hoeveelheden zoekwoorden verwerken in een tekst, zodat er onmogelijk goede zinnen geschreven kunnen worden, ook dan kun je beter niet De Schrijverije Veeningen inhuren. Wij willen namelijk niet voor Google schrijven, en al helemaal geen onmogelijke teksten. Daar helpen wij jou niet mee en daar help jij jouw klanten al helemaal niet mee. Wat moeten jouw klanten met onlogische teksten? De Schrijverije Veeningen schrijft graag mooie stukken tekst voor jou en jouw klanten. Wij willen graag meerwaarde creëren en die meerwaarde meegeven aan de teksten. Want uiteindelijk is het niet Google, maar zijn het jouw klanten die ervoor zorgen dat jouw website hoger in Google komt te staan. 

Ook wanneer je wil dat wij enorme hoeveelheden zoekwoorden verwerken in een tekst, zodat er onmogelijk goede zinnen geschreven kunnen worden, ook dan kun je beter niet De Schrijverije Veeningen inhuren

Een beetje verwarrend

Vind je de zinnen hierboven een een beetje verwarrend, omdat je altijd in de veronderstelling was dat je voor Google moet schrijven, juist omdat zij jouw site indexeren? Dat begrijpen wij heel goed. En eerlijk is eerlijk, vroeger werkte het ook zo. Maar nu dus niet meer! Uiteindelijk zullen niet de SEO teksten, maar het hele geheel van de opbouw van de site bepalend zijn hoe vaak jouw website bezocht wordt. Teksten zijn hier een onderdeel van. Je moet goed bedenken of de bezoekers op jouw site vinden waarnaar ze op zoek zijn. Een voorbeeld is die een kapper die gevonden wordt door mensen die op Google zochten naar een nieuwe pony. Belangrijk om te weten is hoe lang jouw bezoekers op jouw site zijn of waarom ze direct weer weg gaan?

Wanneer jij je alleen maar focust op zoekwoorden en die her en der in een tekst neerzet, dan krijg je een onleesbare tekst. Zo'n tekst draagt op geen enkele manier bij aan de betere vindbaarheid van jouw site. Maar ook wanneer je fantastische teksten hebt die op dit moment aan alle bekende regeltjes van Google voldoen, dan nog is dat geen garantie om hoog geïndexeerd te worden met je site, wanneer de overige opbouw van je website niet de juiste aandacht krijgt.

Hoe moet het dan wel

Natuurlijk moet je wanneer je aan het schrijven bent, rekening houden met zoekwoorden. Maar je moet je altijd afvragen welke meerwaarde jij voor jouw klanten creëert met jouw teksten. Wij schrijven deze blog om jou meer inzichten te geven over het belang van schrijven in het kader van SEO. Dat wij daarbij rekening houden met bepaalde regels die Google leuk vindt, is natuurlijk ook belangrijk voor ons. Om een voorbeeld te geven van iets wat Google leuk vindt. 'In deze blog is 'SEO Teksten' het onderwerp waarop Google deze pagina van ons moet indexeren. De titel van de blog bevat deze twee woorden, en de eerste kop (H1 titel) bevat deze twee woorden ook. Vervolgens laten wij deze woorden een keer of 2 terug komen in de eerste 100 woorden van de tekst en verderop ook nog een paar keer. Dit overdrijven wij niet.' Wij hadden nu in plaats van 'twee woorden' in de zinnen hierboven ook het onderwerp 'SEO teksten' kunnen neerzetten, maar dan zetten we het veel te dik aan en noemen we de woorden te vaak. De tekst is dan minder mooi leesbaar en dat is niet fijn voor jou als lezer. Google ziet dat ook en zal ons daarom waarschijnlijk 'afstraffen' met een lagere ranking. Aan de andere kant geldt, wanneer jij deze blog deelt en daardoor gaan meer mensen deze blog lezen, waarderen en delen, dan heeft dat ook een groot positief effect op de ranking van Google. Google ziet dan namelijk dat deze site blijkbaar meerwaarde heeft voor veel mensen. 

Dat wij daarbij rekening houden met bepaalde regels die Google leuk vindt, is natuurlijk ook belangrijk

Waar je nog meer op kunt letten?

Hieronder volgen een paar punten waar je nog meer op kunt letten bij het maken of updaten van jouw website: 

 • Link building
 • Link Bait
 • Interne link structuur
 • Links van autoritaire sites
 • Meta beschrijvingen
 • Reviews

Laat gelijk even een review achter over wat je tot nu toe van deze blog vindt. Dat vindt Google leuk ;) 

Rating: 5 sterren
3 stemmen
 • Optimalisatie van afbeeldingen
 • Spelling en leesbaarheid
 • Title tag
 • Geen onnodige webpagina's 
 • etc

Google Search Console

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken waarop gelet kan worden wanneer je een website begint of wil gaan opfrissen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om je site aan te melden bij Google Search Console wanneer je dat nog niet gedaan hebt. Hier kun je Google de opdracht geven om je pagina's opnieuw en met voorrang te indexeren. Dit is handig wanneer je grote wijzigingen door hebt gevoerd. Maar je kunt hier ook zien wanneer er problemen zijn met je site waardoor Google jouw site, of een aantal pagina's niet goed kan indexeren. Ook zie je met welke zoekwoorden mensen op jouw site terecht komen. Super handig dus! 

Google Analytics

Verder is het ook verstandig dat jij je met je website aanmeldt bij Google Analytics. Dit is een statistiekenprogramma van Google zelf zodat je goed in de gaten kunt houden hoeveel mensen jouw pagina bezoeken en of deze aantallen toenemen. Ook kun je zien hoe lang mensen op jouw site verblijven en hoeveel mensen direct weer vertrekken (bouncen).

Of je dat zelf doet met tijd en misschien met een klein beetje frustratie, of je besteedt het uit aan De Schrijverije Veeningen, dat maakt in principe niet uit

Creëer waarde voor je klant

Zoals je hebt kunnen lezen zijn SEO teksten dus wel belangrijk, maar garanderen goed geschreven teksten niet direct een toppositie op Google of andere zoekmachines. Weet wel dat goede teksten gebruiken altijd beter is dan slechte teksten. Dus het is wel echt verstandig dat je daarin investeert. Of je dat zelf doet met tijd en misschien met een klein beetje frustratie, of je besteedt het uit aan De Schrijverije Veeningen, dat maakt in principe niet uit. Schrijf je teksten dus niet voor Google, maar schrijf ze voor je klanten. Wanneer jij aansluiting weet te vinden met jouw doelgroep, dan zal Google jouw site steeds hoger gaan ranken. En wanneer je goede content maakt en echt meerwaarde creëert voor jouw klanten, zal ook dit jouw site laten stijgen, waardoor je meer klanten zal aantrekken en uiteindelijk ook meer conversie zal genereren. 

Richard Mulder | De Schrijverije Veeningen

Wil je deze of een andere blog delen? Dat vindt Google leuk ;) 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.